måndag 11 februari 2013

Pulsträning och lite annat

Jag har aldrig varit någon fantast av fasta träningsprogram eller teoretiska planer för hur jag ska träna för att bli bättre. För mig så handlar det i första hand om att ha kul när jag tränar. Om jag dessutom kan köra lite fortare så är det naturligtvis en välkommen bonus.

Trots det var jag på ett pulspass i spinning i torsdags. Innan passet stod jag där och funderade lite på min maxpuls, I bakhuvudet hade jag den gamla tumregeln om 220 slag ./. ålder. Den verkar dock vara lite trubbig för F&S kör med 226 slag ./. ålder.

Jag vet att jag läst 210 slag ./. halva min ålder vilket borde bli 186 slag i maxpuls för mig. Motsträvig som jag är slog jag in 188 slag i datorn istället. På det passet toppade jag på 186 slag - d.v.s. 99% av maxpuls. Visserligen var jag trött men jag tror nog att det blev lite för lågt i alla fall.

Idag var jag på ett nytt pulspass men då lade jag på 2 slag till - nu maxade jag 95% så nu kanske jag börjar närma mig. Jag har förstått att det egentligen inte spelar så stor roll vilken maxpuls man har - och att den dessutom blir lägre och lägre med stigande ålder men något som jag ännu inte har rett ut ännu är om den kan påverkas med graden av träning. Någon som kan svara mig på den?

Det är lite kul att följa sin puls under passet och det jag kan konstatera är att jag verkar kunna ligga lite längre på hög puls än de flesta andra som är med och jag verkar också få ner pulsen snabbare när det väl är vila. Kanske inte är i så usel kondition ändå!

Apropå pulsträning så blev det lite hög puls i helgen också. Första skidpasset för säsongen gjorde att jag fick  vad jag tålde. 12 km blev det i spåren i Borensberg.


Lagom temperatur och inte särskilt svårvallat men trots det rätt jobbigt. Lite styrketräning i överkroppen kanske inte vore helt fel...

Annars började min arbetsvecka med en vacker himmel mot öster i morse.


Kan inte låta bli att bjuda på en vacker Stockholmsbild också. Den röda skylten där nere är Friskis & Svettis...2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Bra bilder på Stockholm! Och landet likaväl. Kul att läsa din blogg, du verkar ha en hälsosam relation till träning. Det ska vara kul att röra på sig!

    SvaraRadera